Håndlavet

Valgt med hjertet

Fragt kr 60

Sikker betaling

Lars Rank

KØB LARS RANKS KERAMIK - KLIK HER

Kom tættere på Lars Rank


Hvad er din uddannelsesbaggrund?

Jeg er uddannet fra det Jyske Kunst Akademi i Århus.
 
Hvorfor ville du gerne uddanne dig som keramiker?
Min passion for keramik begyndte på et højskoleophold. Det lyder måske lidt banalt eller søgt. Men jeg fandt virkelig mit rette element. Og derfra var kursen sat, det handlede om at dygtiggøre sig, så jeg kunne blive optaget på en af uddannelsesstederne.
 
Hvorfra får du din inspiration til dine produkter?
Jeg synes, det er svært at sætte specifikke ting og situationer på, hvor inspirationen kommer fra. Nogen gange tager det ene design det andet. En designproces skaber ideer for nye designs. Nogen gange kan det været et lille hverdagsobjekt, som man har i hånden flere gange om ugen, som pludselig giver grobund for noget. Ofte er ferier til udlandet med til at give gode ideer.
 
Hvad er de vigtigste værdier for dig at få frem i din keramik?
Det er vigtigt for mig, at hver enkelt genstand fremstår som unik. Derfor prøver jeg at skabe så meget variation i min dekoration, men samtidig skabe en samhørighed mellem genstandene. Detaljen og overfladen på keramikken skal være i orden. Det er vigtigt for mig, at man kan se og føle, at det er et produkt lavet med kærlighed.
 
Hvem er dit ’design idol’?
Jeg synes ikke, jeg ligefrem har et design idol, men der er mange designprodukter, som jeg er vild med. Jeg er meget fascineret af Bauhaus skolen, og de banebrydende produkter som blev fremstillet der i 20’erne, især Theodor Boglers tekander.
 
Beskriv dit værksted – ”koppens hjem”.
Mit værksted ligger i den gamle vaskericentral til det nu nedlagte Sundby Hospital på Amager. Det er en stor bygning, og vi er nok cirka 50 folk som har værksted, atelier eller kontor her. Selve mit værksted er ikke så stort, måske en 20 til 25m2. Så der er hylder fra gulv til loft på en stor del af vægpladsen, for at få plads til alt. I midten af værkstedet har jeg et stort arbejdsbord, som er stedet, hvor jeg næsten altid står og arbejder. Der er et dejligt lys i mit værksted fra nordvendte vinduer, så lyset er meget konstant og skyggerne bløde.
 
Hvordan er processen omkring din kop?
Jeg støber mine kopper i porcelænsler, som jeg selv blander af fire forskellige råstoffer. Det er også i støbeprocessen, at jeg laver dekorationerne på kopperne. Når de støbte kopper helt tørre, fjerner jeg støbekanter, og overfladen bliver kørt over med en fugtig svamp. Nu bliver kopperne brændt første gang til 1000 grader. Efter første brænding skal kopperne glaseres, og som det sidste, inden anden brænding til 1270 grader, stempler jeg mit navn i bunden. Når koppen er brændt færdig, sliber jeg den rå porcelænsbund, så den får en glat og blød overflade.
 
Hvor lang tid tager det fra idé til den endelige kop er designet og produceret?
Det er meget forskelligt hvor lang designprocessen er fra produkt til produkt. Nogen gange er processen hurtig, og andre gange skal man et par omveje, før den er der. Nogen gange kan det også være en god ide at lægge et projekt væk et par måneders tid, hvis jeg er gået i stå i processen. For så at tage det frem igen og se på det med friske øjne. Men det er en lang proces med først at lave en prototype, derefter støbeform - og så afprøve formen og se om det færdige produkt er, som man vil have det.
 
Hvordan tænker du miljøet ind i din produktion?
Det handler bl.a. om at pakke keramikovnen ordentlig, så man ikke bruger for meget strøm på at brænde keramikken. I keramikproduktionen indgår der en del stoffer, som ikke er gode for miljøet. Men jeg undgår at bruge de mest giftige - både for mit eget helbred og miljøets skyld. Heldigvis er der en god containerplads ved mit værksted, hvor affaldet skal sorteres. Og alt det miljøfarlige affald bliver sent til kommunekemi.
FØLG OS PÅ INSTAGRAM : unika_k